×
WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM

Yüksek Lisans Programları (YL)

Çankaya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Programlarında eğitim dili İngilizce’dir. Bölümümüzde tezli ve tezsiz olmak üzere iki farklı Yüksek Lisans Programı bulunmaktadır. Bu programlarda İnşaat Mühendisliğinin mekanik, yapı, hidrolik, geoteknik ve malzeme bilim dallarında eğitim verilmektedir. Yüksek Lisans programlarına başvuran adayların, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından belirlenen ve duyurulan tarihlerde, sözlü sınava girmeleri gerekmektedir.  Yüksek Lisans programlarına başvuran ya da başvuracak adayların İnşaat Mühendisliği lisans derecesine sahip olmaları gerekmektedir. 

Tezli Yüksek Lisans Programına kayıtlı bir öğrenci toplamda en az 21 kredi (2 adet zorunlu, 5 adet seçmeli olmak üzere toplam 7 adet ders) ders yüküne ek olarak kredisiz “CE 590 İnşaat Mühendisliğinde Yüksek Lisans Semineri”, kredisiz “RME 500 Araştırma Yöntemleri ve Etik” ve “CE 599 İnşaat Mühendisliğinde Master Tezi” derslerini başarı ile tamamlaması gerekmektedir.

Tezsiz Yüksek Lisans Programına kayıtlı olan bir öğrenci toplamda en az 30 kredi (2 adet zorunlu, 8 adet seçmeli olmak üzere toplam 10 adet ders) ders yüküne ek olarak kredisiz “CE 592 İnşaat Mühendisliğinde Yüksek Lisans Bitirme Projesi” dersini başarı ile tamamlaması gerekmektedir. “CE 592 İnşaat Mühendisliğinde Yüksek Lisans Bitirme Projesi” dersinin öğrencinin son döneminde alması gerekir.

Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans öğrencileri danışmanlarının önerdikleri derslere kayıt yaptırmalıdırlar. Öğrencilerin kayıt oldukları ilk dönemde, danışmanlıklarını geçici olarak İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı yürütmektedir. Danışman ataması yapılıncaya kadar öğrenciler ders kayıtlarını Bölüm Başkanının önerileri doğrultusunda yapmalıdırlar. (Bölüm Başkanı ilk dönemin sonunda öğrenciye verilecek danışmanın görüşlerini alabilir.)

Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programındaki öğrenciler aşağıda listelenen Yüksek Lisans Programı derslerine kayıt yaptırabilirler. 

Tezli yüksek lisans programında öğrenci, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla, EABDB’ nin önerisi ve ilgili enstitü yönetim kurulu kararıyla, en çok iki lisans dersi alabilir. Bu dersler, programın ders sayısı ve kredisi hesabında dikkate alınır.

Tezsiz yüksek lisans programlarında öğrenci, EABDB’ nin önerisi ve ilgili enstitü yönetim kurulu kararıyla, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla en çok üç lisans dersi alabilir. Bu dersler, programın ders sayısı ve kredisi hesabında dikkate alınır.

Tezli yüksek lisans programında asgari süre üç yarıyıl, maksimum 6 yarıyıldır.

Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi, bilimsel hazırlık programında geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl, en çok üç yarıyıldır. Bu sürenin sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

Tezli yüksek lisans programında, EABDB her öğrenci için Üniversite kadrosunda bulunan bir tez danışmanını en geç birinci yarıyılın sonuna kadar; öğrencinin danışmanıyla beraber belirlediği tez konusunu da en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar Enstitüye önerir. Tez danışmanı ve tez konusu, ilgili enstitü yönetim kurulu onayı ile kesinleşir. Tez önerisi matbu form üzerinde, bilgisayar ortamında yazılarak, literatür taramasını kapsayacak şekilde belirtilir.

Başvuru için detaylı bilgiler Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nün web sitesinde bulunan Aday Öğrenci/Başvuru sekmesinde  mevcuttur. 

Detaylı bilgiler için ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ‘nden bilgi alınabilir.

Seçmeli Dersler

Kodu

Ders Adı

T+U   Kredi

AKTS

CE 521

Elastisite Teorisi

(3+0)  3

7.5

CE 522

Elastik Stabilite Teorisi

(3+0)  3

7.5

CE 545

İnşaat Mühendisliği Malzemeleri için Tahmin Analitiği

(3+0)  3

7.5

CE 546

Yapay Sinir Sistemlerinin İnşaat Mühendisliği Uygulamaları

(3+0)  3

7.5

CE 551

Karayolu ve Altyapı Tasarımı

(3+0)  3

7.5

CE 552

Kaplama Tasarımı ve Değerlendirmesi

(3+0)  3

7.5

CE 560

Geoteknik Araştırmalar

(3+0)  3

7.5

CE 561

İleri Zemin Mekaniği (Zemin Davranışı)

(3+0)  3

7.5

CE 563

Zemin Dinamiğine Giriş

(3+0)  3

7.5

CE 564

Geoteknik Deprem Mühendisliği

(3+0)  3

7.5

CE 566

Gelişmiş Derin Kazılar

(3+0)  3

7.5

CE 576

Açık Kanal Hidroliği

(3+0)  3

7.5

CE 577

İleri Akışkanlar Mekaniği

(3+0)  3

7.5

CE 578

İleri Sediment Taşınımı

(3+0)  3

7.5

MNT 514

İleri Seramikler

(3+0)  3

7.5

CE 585

İleri Çelik Tasarımı

(3+0)  3

7.5

CE 587

Deprem Mühendisliğinin Esasları

(3+0)  3

7.5

CE 588

Performansa Dayalı Sismik Tasarım 

(3+0)  3

7.5


Zorunlu Dersler

Kodu Ders Adı T+U   Kredi AKTS
CE 590 İnşaat Mühendisliğinde Yüksek Lisans Semineri (Tezli YL programı) (0+0)  0  7.5
CE 592 İnşaat Mühendisliğinde Yüksek Lisans Bitirme Projesi (Tezsiz YL Programı) (0+0)  0  15
CE 599 İnşaat Mühendisliğinde Master Tezi (Tezli YL programı) (0+0)  0  60
RME 500 Araştırma Yöntemleri ve Etik (Tezli YL programı) (0+0)  0  7.5
MATH 551 Mühendisler için Analitik Yöntemler (3+0)  3 7.5
MATH 552 Mühendisler için Sayısal Yöntemler (3+0)  3 7.5

Ders İçerikleri

CE 521 Elastisite Teorisi (3+0)3
Vektör ve tensör analizi. Elastik cisimlerin kinematiği. Gerilme ve gerinim analizi. Cauchy gerilme tensörü, asal gerilmeler. Elastisite denklemleri. İzotropik tensörler. Dördüncü dereceden elastisite tensörü. Düzlem gerilme ve düzlem şekil değiştirme. Kartezyen ve kutupsal koordinatlarda iki boyutlu problemler. Üç boyutlu esneklik problemleri.

CE 522 Elastik Stabilite Teorisi (3+0)3
Elastik stabilitenin temelleri. Stabilitenin matematiksel modelleri. Stabilite analizinin analitik ve enerji yöntemleri. Elastik kolonların ve çerçevelerin stabilitesi. Kiriş ve kolonların yanal burkulması. Kolonların burulması. Stabilite problemlerinin nümerik çözümü. Elastik limitlerin ötesindeki yapısal elemanların stabilitesi. Plakaların burkulması. Kabukların burkulması.

CE 545 İnşaat Mühendisliği Malzemeleri için Tahmin Analitiği (3+0)3
Genel mukavemet tahminleri için öğrenme, abrams modeli, tahmin analitiği için kullanılan temel algoritmalar, regresyon, yapay sinir ağları, sınıflandırma, hibrit medotlar ve bunların inşaat mühnedisliği malzemelerinde mukavemet tahmini için kullanımları

CE 546 Yapay Sinir Sistemlerinin İnşaat Mühendisliği Uygulamaları (3+0)3

Yapay sinir ağlarının genel yapısı, yapay sinir ağlarında sıkça kullanılan optimizasyon algoritmaları, hiper değişkenler ve optimizasyonu, yapay sinir ağlarının inşaat mühendisliği uygulamaları

CE 551 Karayolu ve Altyapı Tasarımı (3+0)3

Karayollarının geometrik tasarımı, standartların belirlenmesini ve çeşitli bileşenleri içeren bir otoyolun geometrik elemanlarının tasarlanmasını içerir. Bu derste güzergah, görüş mesafeleri, yatay ve düşey kurplar gibi geometrik elemanların tasarımı ve kentsel yol tasarımı uygulamaları üzerinde durulacaktır. Bu ders öğrencilerin bu alandaki bilgi ve becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır.

CE 552 Kaplama Tasarımı ve Değerlendirmesi (3+0)3

Bu ders, yol kaplamalarının yapısal ve işlevsel performansının yanı sıra hem esnek hem de sert kaplama yüzeylerinde meydana gelen bozulmayı inceleyecektir. Esnek ve sert kaplamalardaki kaplama performansı, trafik analizi, gerilimler, gerinimler ve deformasyonlar ayrıntılı tartışmalar ve pratik örnekler aracılığıyla ele alınacaktır. Esnek ve sert kaplamalara yönelik tasarım spesifikasyonları, yaşam döngüsü maliyet hususları ve optimum kaplama ömrünü sağlamak için en son rehabilitasyon ve bakım teknikleri dahildir.

CE 560 Geoteknik Araştırmalar (3+0)3

Ders, öğrencilere farklı geoteknik durumlar için uygun bir araştırma programı planlamak, jeolojik/geoteknik incelemelerden elde edilen verileri değerlendirip analiz etmek ve buna göre geoteknik tasarım yapmak için gerekli altyapıyı sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bu ders aşağıdaki konuları kapsamaktadır: Yeraltı araştırmalarının planlanması ve yürütülmesi: keşif delikleri ve örnekleme. Saha enstrümantasyonu, saha ölçümleri ve yerinde testler. Jeofizik yöntemler. Arazi verilerinin yorumlanması ve geoteknik tasarım için zemin parametrelerinin seçimi. Farklı saha deneylerinden elde edilen verilerden doğrudan geoteknik tasarım yapılması.

CE 561 İleri Zemin Mekaniği (Zemin Davranışı) (3+0)3
Topraklar, çeşitli ölçeklerdeki işlemlerde kullanılan çok fazlı parçacık malzemelerdir. Bu ders, arazi ve laboratuvar test verilerinin yorumlanmasına ve bunların yumuşak zemin inşaat mühendisliğinde kullanılmasına vurgu yaparak, toprak özelliklerinin detaylı bir incelemesini sunacaktır. Kapsanacak konular şunlardır: toprak yapısı; toprakların konsolidasyonu ve sekonder sıkıştırılması; Etkin Stres İlkesi; kılcallık; toprak emişi; temel kuvvet ilkeleri; killerdeki stres-zorlanma mukavemeti davranışları, örnek bozulma, anizotropi ve gerinme hızının etkilerini vurgulayarak; Mohr Çember; stres yolları; elastik stres dağılımı; granüler toprakların mukavemeti ve sıkıştırılması; Sıkıştırılmış toprakların mühendislik özellikleri; Topraklarda ve özel konularda kurucu modellemeye giriş.

CE 563 Zemin Dinamiğine Giriş (3+0)3
Zemin Dinamiği temel prensiplerinin tekrarı: Düzlem üzerindeki blokların tekrarlı deprem yüklerine olan tepkisi, tek serbestlik dereceli sistemler, çok serbestlik dereceli olan sistemler, tek boyutlu dalga yayılımı. Tekrarlı yük altında zeminlerin davranışı: gerilme deformasyonu, boşluk suyu basıncı davranışı, kayma modülü ve sönümlenme, oturma, tekrarlı yükler altında zeminlerin hacimsel gerinimi. Zeminlerin tekrarlı yük altındaki tepkilerinin modellenmesine giriş.

CE 564 Geoteknik Deprem Mühendisliği (3+0)3
Bu ders aşağıdaki konuları kapsamaktadır: Sismik tehlikeler, deprem mühendisliğinde temel kavramlar, sismik tehlike analizi, dinamik yükleme altındaki zemin davranışı, zemin sıvılaşması, zemin sıvılaşmasının sonuçları, killerin döngüsel yumuşatma, sismik risklerin yan etkilerini en aza indirmek için azaltıcı önlemler, saha tepkisi analizi, toprak eğimlerinin davranışı sismik yükleme

CE 566 Gelişmiş Derin Kazılar (3+0)3

Bu ders derin kazıların tasarımına ilişkin ileri seviyede bir derstir. Dersin içeriğinde istinat duvarı çeşitleri, istinat sistemlerine etkiyen su basıncı, istinat sistemlerine etkiyen yanal toprak basıncı ve yanal destek elemanlarının detayları yer almaktadır: Zemin ankrajları, iç destekler ve zemin çivileri. Yanal destek elemanları için kapsamlı tasarım detayları şunları içerir: Tipler, bileşenler, uygulama, boyutlandırma, taşıma kapasitesi, korozyona karşı koruma, zemin ankrajlarının ve zemin çivilerinin testi ve öngerilmesi. İstinat sistemlerinin göçme/yenilme modları. İstinat sistemleri arkasındaki zeminin yanal ve düşey yer değiştirmeleri. Derin kazıların enstrümantasyonu ve izlenmesi. Destekli şevlerin tasarımı. MSE Duvarlarının Tasarımı.

CE 576 Açık Kanal Hidroliği (3+0)3

Bu ders, açık kanal akımı tanımı, açık kanal akımı çeşitleri, temel denklemler (süreklilik, momentum, enerji), açık kanal akımında hız dağılımı, Manning ve Chezy formilleri, üniform akım, üniform olmayan akım, akım rejimleri, hidrolik sıçrama, kanal geçiş yapıları, su yüzü şekilleri ve ilgili formüller, zamanla değişen açık kanal akımları konularını kapsar.

CE 577 İleri Akışkanlar Mekaniği (3+0)3

Akışkanların özellikleri, hidrostatik basınç, düzgün ve eğri yüzeylere etkiyen hidrostatik kuvvetlerin hesabı, kinematik, akım çizgisi, yörünge çizgisi, akışkan elemanın hareket çeşitleri (şekil değişimi, dönme, çevri, vortisite, çevrinti), Reynolds taşınım kanunu, Navier-Stoks denklemleri, Turbülans ve türbülans gerilmeleri, sınır tabakası ve sınır tabakasında hız dağılımı, hidrodinamik direnç (sürükleme) ve kaldırma kuvvetleri, potansiyel akım çeşitleri, ve bunların süperpozisyonlarını içerir.

CE 578 İleri Sediment Taşınımı (3+0)3

Bu ders, katı tanenin özellikleri, katı tanenin çökelme (batma) hızı, askıdaki katı tane (sediment) dağılımı, katı tanenin harekete geçmesi, Shields diyagramı, taban ve yatak şekilleri, tabanda taşınan katı madde miktarının hesap yöntemleri, toplam katı madde yükünün hesabı, katı madde ölçümü, numune alma yöntemleri, akarsularda ki yapılar etrafında oluşan oyulmalar, katı madde kontrol yapıları, su alma yapıları, çökeltim havuzlarının hesabı, borularda katı madde taşınımı, kanal projelendirmesi konularını kapsar.

MNT 514 İleri Teknoloji Seramikleri (3+0)3

Toz sentezi/karakterizasyonu, seramik ve inorganik malzemelerin hazırlanmasında inovatif yöntemler, difüzyon, yoğun maddelerde tane büyümesi ve mikroyapı gelişimi, Sinterleme: katı hal ve sıvı faz, mikro/nano yapılar arasındaki ilişki ve özellikleri. Özellikler (ısıl, elektriksel, optik, manyetik, mekanik). Üretim süreçleri (toz, şekillendirme, yoğunlaştırma). İleri teknoloji seramiklerinin kullanım alanları.

CE 585 İleri Çelik Tasarımı (3+0)3

Bu ders yapısal çelik tasarımındaki ileri konuları incelemektedir. Bu dersin spesifik konuları arasında cıvatalı ve kaynaklı bağlantılar, özel bağlantılar, özel binalar, yapma elemanlar, sismik tasarım için yanal çerçeve sistemleri, yük ve dayanım katsayıları ile tasarımı, yorulma, plastik analiz ve göçme mekanizmasına genel bakış yer almaktadır.

CE 587 Deprem Mühendisliğinin Esasları (3+0)3
Katı ortamlarda dalga yayılımına giriş, yüzey dalgaları. Depremlerin oluşum sebepleri. Türkiye özelinde dünyadaki depremselliğinin incelenmesi. Yapı dinamiği ve tepki spektrumlarının incelenmesi. Deprem hareketlerine maruz kalan çok katlı yapıların analiz yöntemleri. Depreme dayanıklı betonarme yapıların tasarımı; Süneklik ve enerji sönümlenmesi kavramları. Deprem tasarım mevzuatının gözden geçirilmesi.

CE 588 Performansa Dayalı Sismik Tasarım (3+0)3
Ders, performansa odaklanarak sismik tasarım alanındaki son gelişmeleri incelemektedir. Performansa dayalı sismik tasarımda son zamanlarda önerilen pratik tasarım yaklaşımları vurgulanacak ve yapısal sistemler için doğrusal olmayan dinamik analizlerle doğrulanacaktır. Tasarım yaklaşımları tek serbestlik dereceli analojilerin kullanımına odaklanacaktır. Deprem mühendisliği ve yapı dinamiği konusunda geçmişi olan yapı mühendisliği öğrencileri için tasarlanmıştır.

CE 590 İnşaat Mühendisliğinde Yüksek Lisans Semineri (0+0)0
Bu ders tezli yüksek lisans öğrencileri içindir. Öğrencinin yüksek lisans tez çalışmaları konusunda yapacağı sunum ve tartışmayı kapsamaktır. Ders sonunda öğrenci herkese (halka) açık bir seminer sunumu yapmaktadır.

CE 592 İnşaat Mühendisliğinde Yüksek Lisans Bitirme Projesi (0+0)0
Bu ders tezsiz yüksek lisans öğrencileri için zorunludur. Ders kapsamında öğrenci bir proje hazırlar ve herkese (halka) açık bir şekilde sunumunu yapar.

CE 599 İnşaat Mühendisliğinde Master Tezi (0+0)0
Bu ders tezli yüksek lisans öğrencisinin akademik danışmanı tarafından yürütülen tez çalışmasını kapsamaktadır.