İnşaat Mühendisliği, üstyapılar ve yollar, köprüler, barajlar, içme suyu dağıtım, atıksu toplama, demiryolları, limanlar, havaalanları, taşkın koruma yapıları vb. altyapı sistemlerinin, tasarım, yapım ve denetimi ile uğraşan temel mühendislik dallarından birisidir.
Çankaya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2011-2012 eğitim-öğretim yılında açılmış ve ilk mezunlarını 2015 yılında vermiştir. Eğitim İngilizce olarak yapılmaktadır ve süresi dört senedir. Akademik kadromuzda yurt dışında ve ülkemizin saygın üniversitelerinde eğitim görmüş öğretim üyeleri bulunmaktadır. İnşaat mühendisliği bölümünde; yapı, hidrolik, geoteknik, ulaşım, yapı malzemeleri ve yapı işletmesi başlıklı altı disiplin bulunmaktadır. Öğrenciler eğitimleri sırasında yukarıda belirtilen dallarla ilgili temel mühendislik bilgileri ile mühendislik bilimlerine ait dersleri alırlar.
Öğrencilerin farklı alanlarda; ekip içinde çalışabilme, yaratıcı olma, tasarım yapabilme, iş hayatında ve sosyal hayatta başarılı olabilme ve ömür boyu öğrenebilme gibi, beceri ve yeteneklerini artırmak için, inşaat şantiyelerinin ziyareti, sektörel sergiler, yarışmalar, kariyer günleri ve konferanslar gibi sosyal ve teknik aktiviteler bölümümüz ve öğrenci kulüplerimizin işbirliği ile organize edilmektedir. Ayrıca öğrencilerimiz çift anadal veya yandal programlarına kaydolarak üniversitemizde bulunan diğer programlardan ikinci bir diploma alabilir, uluslararası öğrenci değişim programları ile anlaşmalı olduğumuz Avrupa üniversitelerinde mesleki bilgilerini çeşitlendirebilirler.
Bölümümüzü başarı ile tamamlayan öğrencilerimiz, yurt içi ve yurt dışı firmalarda ,yapı, hidrolik, ulaşım, enerji, inşaat malzemeleri ve benzeri alanlarda; tasarım, yapı, işletme ve denetim gibi branşlarda çalışmanın yanı sıra kendi özel firmalarını da kurabilmektedirler.
Yaşamaya başladığımız iklim krizi sebebiyle sürdürülebilir altyapı ve çevre dostu projelere olan talep hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu talep artışı İnşaat Mühendisliği mesleğini daha stratejik hale getirirken inşaat mühendisliği mezunlarının da kariyer fırsatlarını çeşitlendirmektedir. Örneğin yenilenebilir enerji sistemleri ve bu sistemleri kullanan iklim dirençli binaların tasarımı inşaat mühendislerinin uzmanlık alanlarını genişleterek onların bu süreçteki rollerini daha da önemli hale getirmektedir. İklim değişikliği ile mücadelede etkili çözümler geliştirmek için daha fazla inşaat mühendisine ihtiyaç duyulacak olması nitelikli inşaat mühendislerine olan talebin de artacağının bir işaretidir.
Gerek yurtdışında, gerekse yurt içinde, uluslararası standartlara ve yönetmeliklere hakim, yabancı dil bilen, gelişmiş teknolojilere vakıf, nitelikli inşaat mühendislerine olan ihtiyacı karşılamak için beraber çalışmak isteyecek tüm öğrenci adaylarını bölümümüzde yer almaya davet ediyoruz.
Doç. Dr. Seda Selçuk